2022/II (146), Lietus izklausās pēc aplausiem
2022/II (146), Lietus izklausās pēc aplausiem

Iznāk otrais 2022. gada «Teātra Vēstneša» numurs!

Otrā numura centrā Tēma – «Kultūras un politikas attiecības»

Neskatoties uz vasaru un siltumu, žurnāla materiāli tieši sasaucas ar saldējošiem notikumiem pasaulē. «Politika ienāk pati,» raksta Dmitrijs Petrenko, režisors ar žurnālista pieredzi, viņš ir numura Tēmas «Kultūras un politikas attiecības» viesredaktors. Arī Procesa vērtējumos, portretos un intervijās situācija pasaulē ir viens no galvenajiem kritērijiem.

Tēmā par teātra cilvēku pašsajūtu un darbu, sajūtot karu fonā, Dmitrijs Petrenko sarunājas ar Elmāru Seņkovu, Kārli Krūmiņu, Justīni Kļavu un Kristīni Brīniņu. Ko šodien mākslā nozīmē politika – reflektē Maija Pavlova, Matīss Gricmanis un Laura Groza. Par dažādiem mākslas un politikas aspektiem raksta Gunta Sloga, Gustavs Strenga, Rita Ruduša, Kirils Serebreņņikovs, bet Jevgeņija Šermeņeva un dramaturgs Ivans Viripajevs analizē, kā tiek pazaudēta demokrātija – atkāpjoties pa maziem pussolīšiem.

Procesa sadaļā Līga Ulberte vērtē Liepājas teātra izrādes Vairāk par dzīvi/TEĀTRIS un Grimmi. No tēlotājas mākslas, kino un teātra viedokļa uz Dailes teātra lieluzvedumu Rotkho raudzījušās Auguste Petre, Agnese Lipska un Edīte Tišheizere. Daiga Kažociņa pēta aktierspēles fineses un kritisko skatījumu, ņemot par pamatu Viestura Meikšana izrādes Kalpones un Spēles ar Jūliju. Starptautisko zvaigžņu parādi Timofeja Kuļabina iestudējumā Kokvilnas lauku vientulībā recenzē Ieva Rodiņa. Roberts Vilsons salīdzina oriģinālu un izrādi Kalendārs mani sauc Valmieras teātrī. Ieva Struka analizē Raiņa traģēdijas Jāzeps un viņa brāļi pārveidi Ingas Tropas-Fišeres režijā JRT. Andra Rutkēviča mēģina apzināt Sergeja Golomazova režijas būtību izrādēs Stepančikovas ciems un Lai dzīvo Karaliene, vivat!. Juta Ance Ķirķis no postpadomju paaudzes skatpunkta raugās uz Valmieras teātra iestudējumu Mēs, roks, sekss un PSRS. Orests Silabriedis recenzē operās Dons Žuans jauniestudējumu.

Sadaļā Tuvplāna portretsValters Sīlis. Viņa pieraksti un komentāri par triju izrāžu ieceri un tapšanu, režisora saruna ar domubiedri, scenogrāfi Ievu Kauliņu un vēl viena domubiedra, komponista Edgara Raginska eseja par sadarbību četros aspektos.

Intervijās par sociāli sasāpējušo spriež Raimonds Ķirķis un kvadrifronietis Reinis Boters, Undīne Adamaite sarunājas ar Valmieras teātra aktrisi Klintu Reinholdi.

Sadaļā Jauns – Kitijas Balcares rakstīts Elizabetes Skrastiņas šābrīža portrets.

Par mīlestību un lēto šņabi, un teātri padomju sadzīves fonā Maksimam Buselam stāsta ievērojamā Dailes teātra aktrise Mudīte Šneidere – tas rubrikā Leģendas.

Baltijas rakursā – Jevgeņijas Šermeņevas vērojumi par Elmo Nīganena iestudētajā Mirušajām dvēselēm Igaunijas Krievu teātrī.

Kā vienmēr – jaunāko izrāžu hronika. Uz vāka – Elīnas un Rūdolfa Gediņu autogrāfs.

Žurnāli