Iznācis pirmais 2022. gada «Teātra Vēstneša» numurs!

2022. gada pavasara numurs ir klāt!

Kristas un Reiņa Dzudzilo veidotais zili dzeltenais vāks ir zīme tam, kādos apstākļos tapa žurnāla Teātra Vēstnesis šā gada pirmais numurs. Tas ieskanas gandrīz visos rakstos, kuru autorus kara darbības Ukrainā ziņa noķēra raksta sākumā vai vidū. Tas ieskanas arī numura Tēmā, kas veltīta vecumam kā ētiskai un estētiskai parādībai, kas neiet secen arī teātrim.

Rubrikā Process par jaunākajām izrādēm – Nacionālās operas iestudējumu Hamlets analizē Evita Mamaja, Undīne Adamaite vērtē to, kāpēc un vai igauņu darbi igauņu režisoru interpretācijā – Vīrs, kas zināja čūskuvārdus un Pavasaris – veido vienotu Baltijas teātra telpu, Toms Čevers vērtē Sievietes daļas Nacionālajā teātrī, bet Andra Rutkēviča – Toma Treiņa iestudēto Liesmojošo tumsu Valmieras teātri. Valmieras teātrim pievērsusies arī Ieva Rodiņa, analizējot Vara Braslas pēdējo izrādi Es neesmu klaviernieks, un Gundega Saulīte, rakstot par Kam bail no Virdžīnijas Vulfas?. Kitija Balcare analizē līdzīgo un atšķirīgo Mārtiņa Eihes izrādē Muols un Reiņa Botera izrādē Nēmiz päl!. Daugavpils teātra darbs sezonas garumā atspoguļots Edītes Tišheizeres rakstā, savukārt kustību mākslinieku Gediņu un vizuālo mākslinieku Dzudzilo kopdarbu Ļoti labas minūtes vērtē Ķirķi.

Tēmā par vecumu pie apaļā galda klātienē sēdušās bijušās LTDS priekšsēdētājas un aktrises Lolita Cauka un Daiga Gaismiņa un LTDS sociālo lietu speciāliste Māra Dzene, bet neklātienē – Pēteris Krilovs un Elmārs Seņkovs, ar kuriem sarunājās Māra Bērtaite. Daiga Kažociņa piedāvā eseju par vecumu, Evita Sniedze, kuras teātrī savas pēdējās izrādes iestudēja Oļģerts Kroders, Felikss Deičs un pavisam nesen Varis Brasla, dalās savās pārdomās. Savukārt pavisam jaunie skatuves mākslinieki, kas piedalījās projektā, intervējot ievērojamus teātra seniorus, atbildēja uz jautājumiem paši. Portālā Zane Radzobe dalās ar fragmentiem no sava promocijas darba par Alvja Hermaņa režiju vecuma kontekstā. Tēmas kuratore – Ieva Struka. Tikai dažas lappuses tālāk – viena no projekta sarunām, rubrikā Leģendas Gerds Lapoška izjautā Ausmu Kantāni.

Žurnālā izveidota jauna rubrika – Režisora portrets, un tajā pirmā uzmanības lokā ir Indra Roga. To veido ieskats Indras Rogas piezīmēs izrādes Zojkina kvartira mēģinājumu procesa laikā, Mārtiņa Meiera lielā intervija ar režisori, kā arī Edītes Tišheizeres portretraksts.

Rubrikā Intervijas – Lindas Kilevicas saruna ar Liepājas teātra aktieri Edgaru Ozoliņu, Ingrīdas Vilkārses saruna ar komponistu Platonu Buravicki un Edītes Tišheizeres dubultsaruna ar Elīnu un Rūdolfu Gediņiem, rubrikā Ārzemju teātris – Jevgeņijas Šermeņevas iespaidi poļu jaunākajā teātrī.

Žurnāli