2022/III (147), Nevienam nekas netiks atņemts
2022/III (147), Nevienam nekas netiks atņemts

Iznācis trešais 2022. gada «Teātra Vēstneša» numurs!

Trešā numura Tēma – «Marginalizētās kopienas»

Oktobrī jaunā redakcijas komplektācijā iznācis žurnāla Teātra Vēstnesis trešais jeb rudens numurs. Redakcijai pievienojies jaunais redaktors Didzis Ruicēns, projektu vadītāja Ieva Briede, un galvenās redaktores postenī notikusi maiņa – Edītes Tišheizeres vietā nākusi Juta Ance Ķirķis.

Žurnāla Procesa sadaļā par izrādi Nelabie. Pēc Dostojevska Valmieras drāmas teātrī raksta gan Undīne Adamaite, gan Edīte Tišheizere, Latvijas Nacionālā teātra izrādes Naži vistās un Suņa māja recenzē Jete Anna Puriņa un Andra Rutkēviča. Par izrādēm Post Scriptum un Sliktie ceļi Jaunajā Rīgas teātrī pārdomās dalās Zane Radzobe, bet par izrādi Baņuta reflektē Lauma Mellēna-Bartkeviča. Savukārt uz Valmieras vasaras teātra festivālu un jaunā teātra festivālu Homo Novus atskatās Didzis Ruicēns un Juta Ance Ķirķis.

Numura Tēma šoreiz par marginalizētām sabiedrības grupām Latvijas teātrī jeb Marginalizētās kopienas, tās kuratore – Juta Ance Ķirķis. Tajā tiek cilāti jautājumi par dažādu sabiedrības grupu reprezentāciju un teātru pieejamību cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem. Plašu diskusiju moderējusi režisore Krista Burāne, par saviem sarunas biedriem aicinot aktrisi un režisori Lienu Šmuksti, režisoru un drāmas terapeitu Viesturu Roziņu, kustību mākslinieci Agati Bankavu un aktīvu fonda Nāc līdzās! dalībnieci un mākslinieci Diānu Ponaskovu. Terminoloģijas meklējumos, lūkojoties arī pāri Latvijas robežām, devies dramaturgs un režisors Jānis Balodis, pievēršoties tieši kopienas teātra definējumiem. Par stāstu dažādības nepieciešamību un festivāla Homo Novus lomu tajā Juta Ance Ķirķis iztaujā Latvijas Jaunā teātra institūta direktori un Homo Novus programmas kuratori Beku Bergeri. Savukārt par kvīrošanu, teātri un nedaudz arī politiku raksta dzejnieks un literatūrzinātnieks Kārlis Vērdiņš.

Sadaļā Intervijas Ieva Struka sarunājas ar aktieri Lauri Subatnieku par viņa 20 gadu garo karjeru Dailes teātrī, Zanda Borga iztaujā Gintu Grāveli par Edgara lomu Regnāra Vaivara izrādē Purva bridējs ugunī Liepājas teātrī un ne tikai, savukārt bez vidutāja sarunājas kustību māksliniece Elīna Gediņa un režisors Viesturs Kairišs.

Portrets šoreiz veltīts režisorei Ingai Tropai. Tajā lasāma īsa un koncentrēta komponistes Annas Ķirses un režisores saruna, izvērsta Valtera Sīļa atbilde uz jautājumu, kāpēc viņš labprāt savās izrādēs strādā ar Ingu, un Ingas Tropas ieceres raksturojums un pieraksti metāloperas Kurbads. Ķēves dēls tapšanas procesā.

Leģendas statusā šogad aizsaulē aizsauktā Daugavpils teātra aktrise un režisore Vera Hramņikova, ar kuru sarunājas Jaunā Rīgas teātra aktrise Marija Linarte – saruna no LTDS un producentes Madaras Melnes-Tomsone projekta Teātru Atlanti cauri laikiem.

Rubrikā Jaunie teātrī sarunā ar Madaru Rutkēviču atklājas Valmieras drāmas teātra aktieris Aksels Aizkalns.

Rubriku Baltijā šoreiz pārstāv kāds noslēpumains Beisiks, kurš raksta par saviem iespaidiem teātra festivālā BALTOSCANDAL, kas norisinājās vasarā Rakverē, bet Linda Rudene raksta par Igaunijas festivālu DRAAMA.

Ārzemju teātra sadaļā Zanda Borga aizved ceļojumā uz Aviņonas festivālu, piedāvājot savu ieskatu Kirila Serebreņņikova izrādē The Чёрный Mönch jeb Melnais mūks.

Kā vienmēr – jaunāko izrāžu hronika. Uz pirmā vāka – Jānis Kronis KVADRIFRONA izrādes Vēlēšanās plakātā, uz pēdējā – Jāņa Baloža autogrāfs.

Žurnāla un portāla redakcija ir pateicīga par lasītāju uzticību, lai kādi vēji pasaulē plosītos. Tuvojoties ziemai, vēlamies atgādināt, ka tieši gada abonements ir veids, kā atbalstīt mūsu darbu un nodrošināt jaunākā Teātra Vēstneša numura nonākšanu jūsu pastkastītē! Turpināsim meklēt, sarunāties, domāt um aprakstīt būtisko par un ap teātri.

Nāciet ar mums! To visvienkāršāk izdarīt, abonējot žurnālu vai tā digitālo versiju teatravestnesis.lv. Latvijas Pasta abonēšanas indekss: 2312.

Izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Žurnāli