Valentīna Barone: «Mani saista laikmetīgā cirka valodas potenciāls, tā spēja un prasme veidot attiecības un dialogu.» Foto no personīgā arhīva
Valentīna Barone: «Mani saista laikmetīgā cirka valodas potenciāls, tā spēja un prasme veidot attiecības un dialogu.» Foto no personīgā arhīva

Cirka attieksme

Saruna ar cirka kritiķi un platformas «Around About Circus» dibinātāju Valentīnu Baroni

Pagājušā gada vasaras nogalē, festivāla Re Rīga! laikā mums bija iespēja apmeklēt meistarklases Rakstīt par cirku, kuras vadīja laikmetīgā cirka producente, kritiķe un platformas Around About Circus dibinātāja Valentīna Barone. Jau šo meistarklašu laikā sapratām, ka divās dienās iezīmēt kopējo laikmetīgā cirka ainavu ir praktiski neiespējami. Tomēr tur izskanējušie jautājumi un iesāktās sarunas mudināja uzaicināt Valentīnu uz garāku interviju, kurā aplūkot kritikas veidošanas procesu, viņas skatījumu uz pašreizējām laikmetīgā cirka aktualitātēm un šā mākslas veida nozīmi kopumā.

Elvīra Avota. Iepazīstini, lūdzu, ar savu ceļu laikmetīgā cirka pasaulē!

Valentīna Barone. Es esmu kultūras menedžere un redaktore, aktīvi strādāju laikmetīgā cirka nozarē starptautiskā līmenī.

Mani ļoti uzrunā laikmetīgā cirka spēja veidot līdzsvaru un mijiedarbību starp ķermeni un pasauli

Kopš 2014. gada arvien vairāk strādāju ar dažādām neatkarīgām laikmetīgā cirka kompānijām, pārprofilējoties no komunikācijas uz producēšanu un projektu menedžmentu. Kādu laiku dzīvoju un strādāju Turīnā, kur atrodas divas cirka mākslinieku skolas: Flic un Cirko Vertigo, bet arī pati pilsēta ir svarīga laikmetīgās dejas, mūzikas, operas un teātra kontekstā. 2022. gadā pārvācos uz Vāciju un sāku sadarbību ar CircusDanceFestival un kompāniju Overhead Project Ķelnē.

Žurnāli