Iznāk trešais 2023. gada «Teātra Vēstneša» numurs!

Numura Tēma – «Vizuālais tēls teātrī», viesredaktore kuratore Auguste Petre

Iznācis trešais žurnāla Teātra Vēstnesis 2023. gada numurs!

Oktobra vidū iznāk žurnāla Teātra Vēstnesis 2023. gada trešais jeb rudens numurs. Uz aizmugurējā vāka – pašreklāma, bet uz pirmā – Egons Dombrovskis un Raimonds Celms izrādē Spēlēju, dancoju

Procesa rubrikā, kā ierasts, aktuālo jauniestudējumu recenzijas. Andra Rutkēviča raksta par Elmāra Seņkova triloģijas noslēgumu – izrādi Grieķi (Liepājas teātris), Orests Silabriedis dalās pārdomās par Kristas Burānes un Jēkaba Nīmaņa Visi putni skaisti dziedTeātra Vēstneša autoru lokā debitē Laura Elcere ar recenziju par Džona Malkoviča Leopoldštati (Dailes teātris). Edīte Tišheizere apcer Elmāra Seņkova Spēlēju, dancoju (LNT), bet Ieva Struka – Toma Treiņa Kad mēs mostamies (Valmieras teātris). Kitija Balcare sarunājas ar Jāni Znotiņu par šī gada Valmieras vasaras teātra festivālu, Didzis Ruicēns raksta par Daces Pūces Robinu Hudu (MČRKT), bet vēl viens Teātra Vēstneša debitants – Gusts Ābele – dalās jauna cilvēka pārdomās par festivālu Homo Novus

Tēmas viesredaktores kuratores Augustes Petres vadībā tapusi vizuāli krāšņa Tēma Vizuālais tēls teātrī. Tēmu ievada Augustes Petres priekšvārds, turpmāk redzamas mākslinieku – Andra Kaļiņina, Kristas Dzudzilo, Kristiana Brektes, Monikas Pormales – skices par tēmu, kam pievienojušās Reiņa Hofmaņa fotogrāfijas no Andra Freiberga izstādes 136 kāpieni 2019. gadā. Tēmas centrā – Augustes Petres saruna ar scenogrāfu, režisoru, pasniedzēju Reini Suhanovu. Praktiķa eseju par tēmu radījis Rūdolfs Gediņš, bet kritiķa versiju – Vilnis Vējš. Uz redakcijas jautājumiem par teātra vizuālo aspektu, tā nozīmi un kritikas lomu atbild jaunie mākslinieki Marta Treine, Niks Cipruss, Marija Ulmane, Krišjānis Elviks, mākslinieku apvienība Grāfienes, Kristaps Kramiņš un Ieva Stalšene. Savus komentārus par Spēlmaņu nakts balvu sadalījumu sniedz LTDS priekšsēdētājs Ojārs Rubenis un 2021./2022. gada sezonas Spēlmaņu nakts žūrijas priekšsēdētāja Edīte Tišheizere. Un tēmu asprātīgi noslēdz Annas Heinrihsones Skaidrojošā vārdnīca teātra kritiķiem.

Interviju rubrika šoreiz iepazīstina ar scenogrāfi Pamelu Butāni, kuru intervē Edīte Tišheizere, savukārt Dailes teātra aktrisi Vitu Vārpiņu iztaujā Ingrīda Vilkārse. Bet aktrise Inese Pudža atklājas sarunā ar Valteru Sīli. 

Portreta starmetis šoreiz izgaismo teātra trupas Kvadrifrons štata režisori Paulu Pļavnieci, par kuru izvērstu portretrakstu sacerējusi Edīte Tišheizere. Portretu papildina režisores līdzšinējās mākslinieciskās darbības CV ar būtiskākajām izrādēm Teātra Vēstneša redakcijas ieskatā. Par starptautisko un vietējo pieredzi sarunājas kolēģes un draudzenes Paula Pļavniece un Ance Strazda. Un Paula Pļavniece laipni dalījusies ar savas dienasgrāmatas ierakstiem, strādājot pie performances Iedomu dārzi Jelsas salā Horvātijā. 

Rubrikā Jaunie teātrī Undīne Adamaite neparastā hibrīdžanrā gan portretē, gan intervē Valmieras teātra aktrisi Diānu Kristu Stafecku. 

Rubrikā Leģenda šoreiz kāds neparastāks skats uz pasaules slavu guvušo zvaigzni Džonu Malkoviču – režisora asistentes Diānas Kaijakas pārdomas par to, «kā ir būt Džonam Malkovičam».

Rubrikā Baltijas pieredze piedāvājam izlasīt Somijas teātra producentes Heidijas Bekštrēmas atskatu uz festivālu Baltic Take Over, kas norisinājās Helsinkos un ko rīkoja Latvijas Jaunā teātra institūts, Igaunijas skatuves mākslas centrs Kanuti Gildi Saal un Lietuvas Dejas informācijas centrs.

Atgādinām, ka katram ir iespēja abonēt žurnālu un tā digitālo versiju teatravestnesis.lv

Izdevums tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Žurnāli