Spēlmaņu nakts laureāti 2021

Teātra Vēstnesis - 2021 IV

Skatuves naglas piešķirtas:

1) Režisora Klāvs Kristaps Košins, izrāde Konklāvs, Latvijas Kultūras akadēmija Dramatiskā teātra režijas mākslas diplomdarbs, sadarbībā ar Dirty Deal Teatro – par nebijušu atkailinātu patiesības pakāpi, par galvenā varoņa pašatklāsmes ceļu, kurā no izmisuma dzīlēm piedzimst viņa laikabiedriem noderīgas atziņas.

2) Marija un zibensValmieras vasaras teātra festivāls, izrāde sadarbībā ar teātra trupu KVADRIFRONS (režisore Paula Pļavniece) – par meistarību izcili kodolīgā stāstā huligāniskā atsperīgumā ar paaudzes vienojošu asprātību izteikt jauna cilvēka pieaugšanas, sevis un otra atrašanas mokas, mulsumu, kaunu un vientulību, kad vienīgais orientieris ir vien maza zibens atstāta rētiņa uz ciskas.

3) Kiosks, Vija Blūzma, Anete Melece, mākslinieču apvienība Grāfienes, Daces Vītola un Rihards ZelezņevsLatvijas Leļļu teātris izrādē  – par bērniem saprotamu un pieaugušajiem interesantu mākslinieciski augstvērtīgu sarunu par vientulību, depresiju un citādību.

4) Ieva Jurjāne un Viesturs Kairišs par kopdarbu izrādē SmiļģisDailes teātris, par režijas un scenogrāfijas absolūtu saplūsmi, radot iestudējumu vizuālā teātra estētikā.

5) Mans kaimiņš ebrejsMārtiņš Eihe, Krista Burāne, Pamela Butāne, Jēkabs Nīmanis izrāde Rēzeknes teātris Joriks – par pilsētas kopienas saliedēšanu, profesionālās un amatieru mākslas savienojumu un vēsturiskās apziņas modināšanu bez agresijas un didaktikas.

6) Režisors Andrejs Jarovojams par pārliecinošu konceptuālu eksperimentēšanu, kas rezultējas inovatīvās laikmetīgā teātra formās un atvērtos vēstījumos, sniedzot gan skatītājam, gan izpildītājam neviltotu jaunatklājuma prieku no izrādes izrādē.

7) Kontrtenors Jānis Šipkēvics par lomu laikmetīgajā kameroperā Tagadne (Time Present) (tapusi laikmetīgu skatuves mākslas notikumu sērijā Pārmija sadarbībā ar kultūrvietu Hanzas perons), par atkailinātu ceļojumu teritorijā, kurā skatītājam tiek dāvāts saviļņojums būt lieciniekiem mākslinieka pieaugšanai un neatgriezeniskai transformācijai.

8) Aktrise Ieva Segliņa par Raiņa lomu Dailes teātris izrādē Smiļģis – par precīzā formā atklātu ģēnija trauslo būtību, par lomu, kas veidota, bijību saliedējot ar aktierisku drosmi.

9) Režisors Dmitrijs Petrenko par procesuālu domāšanu repertuāra veidošanā un darbā ar aktieriem, kas ļauj izkāpt no komforta zonas un apgūt vēl nezināmas profesionālās teritorijas, tādējādi pulējot un asinot aktieru profesionālos ieročus.

10) Scenogrāfe un kostīmu māksliniece Marija Ulmane – par spilgtu un profesionāli pārliecinošu jaunākās scenogrāfu paaudzes reprezentāciju, iekļaujoties stilā atšķirīgās izrādēs un saglabājot personisko rokrakstu.

11) Krista Dzudzilo, Reinis Dzudzilo un Andrāšs Juhāss (András Juhász) par izrādes Degunradži vizuālo tēlu (režisore Ildiko Gāšpāra (Ildikó Gáspár), Dailes teātris), par vizuālu piedzīvojumu, ievedot skatītāju absurda komiskajās un šausminošajās dzīlēs; par filigrānu video mākslas un scenogrāfijas saplūsmi, radot vienotu skatuves telpu.

12) Vita Vārpiņa par Rutes Vulfas lomu izrādē Ārsts Dailes teātrī, par smalku un drosmīgu aktrises darbu, filigrāni atklājot sarežģītu raksturu pretrunīgu ētisku dilemmu krustcelēs.

13) GRAND PRIX (Gada izrāde) – Māra Zālīte Smiļģis, režisors Viesturs Kairišs, Dailes teātris.

Latvijas Mobilā Telefona Teātra inovācijas balvu saņēma Latvijas Nacionālā teātra virtuālās realitātes izrādes Atver acis radošā komanda.

Balvu par pusmūža ieguldījumu skatuves mākslā no Valmiermuižas alus darītavas saņēma aktieris Andris Keišs.

Žurnāli