Īpaša izpildījuma potenciāls piemīt Kārļa Ulmaņa režīma propagandas izdevumam «Pieci gadi». Foto – Kristians Luhaers
Īpaša izpildījuma potenciāls piemīt Kārļa Ulmaņa režīma propagandas izdevumam «Pieci gadi». Foto – Kristians Luhaers

Gaismas pils portāli

Izrāžu cikls «Lasām Latvijā» Nacionālajā bibliotēkā

Monotona balss kaut kur Nacionālās bibliotēkas debesīs vairākas reizes atkārto, ka pēc pāris minūtēm tā tiks slēgta. Cilvēki steidz ārup, tikai neliela grupiņa pie uzraksta «pulcēšanās vieta» ir nogaidoša un skatienus vērš pretēji steidzīgo kustības virzienam. Pēc bibliotēkas slēgšanas sargs iecietīgi ļaus izslēgt gaismas un viņi kopīgi lasīs Daniela Defo Robinsona Krūzo 1825. gada izdevumu, zem bibliotēkas augstajiem griestiem starp ātrijā izliktajām puķu kastēm patiesi sajūtoties kā uz vientulīgas salas. 

Pagājušā gada garumā Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tapa izrāžu cikls Lasām Latvijā. Tie bija pieci kopīgas grāmatu lasīšanas seansi, kas atklāja Nacionālās bibliotēkas nesen uzceltās ēkas teātra spēlēšanas potenciālu, kā arī rādīja veidus, kā iedzīvināt LNB pirmajā stāvā skatāmās pastāvīgās izstādes Grāmata Latvijā eksponātus. Šā gada sākumā, no 20. līdz 24. februārim visi pieci lasījumi bija noskatāmi vienotā ciklā. 

Cikla režisors Valters Sīlis savu interesi par iespēju grāmatu iestudēt teātra izrādē jau apliecinājis gan Dirty Deal Teatro izrādēs, gan arī iestudējot Svina garšu uz Nacionālā teātra skatuves, kad darbība notika bibliotēkā. Atšķirībā no šīm izrādēm, kurās dramaturģija sakrita ar grāmatas stāstu, ar jau iecerētu prologu, kulmināciju un epilogu, ciklā Lasām Latvijā ik reizi nepilnas stundas laikā izlasīts tika tikai neliels darba fragments. Dramaturga funkciju šai gadījumā nācās uzņemties cikla veidotāju komandai, jo īpaši izstādes Grāmata Latvijā kuratoram Gustavam Strengam un projekta virzītājai Maijai Uzulai-Petrovskai, talantīgi saskatot teātra spēlēšanas potenciālu vēsturiskajos tekstos. Izvēlēts patiesi veiksmīgi: 1746. gadā iznākusī Georga Manceļa Sprediķu grāmata paredzēta lasīšanai balsī; Robinsona Krūzo pirmo tulkojumu Cēsu mācītājs Kristofs Reinholds Girgensons, lai padarītu vieglāk uztveramu, papildinājis ar dialogiem lasītāju starpā; Garlība Merķeļa Latvieši ir sava laika sabiedrībai adresēta runa. Tāpat īpaša izpildījuma potenciāls piemīt Kārļa Ulmaņa režīma propagandas izdevumam Pieci gadi un pirms Atmodas iznākušajam pagrīdes žurnālam Auseklis. Katru izrādi papildināja Gustava Strengas īsa lekcija. Bet cikla noslēgumā iznāca lasījumu katalogs Grāmata Latvijā / Lasām Latvijā. Esejas par lasīšanas vēsturi. Tajā publicētas šīs lekcijas, fotogrāfijas no izrādēm un literatūrpētnieka Paula Daijas eseja par grāmatlasīšanas paradumu vēsturi Latvijā, kas izvērš paralēlu tēmu un vienlaikus ir kopsavilkums izrādēs piedzīvotajai lasīšanas pieredzei. 

Žurnāli