Un restarts var sākties

Redaktores sleja

Šoreiz uz vāka ir izrāde, ko redzējuši ir tikai vistuvākie darba biedri, proti, nule Eduarda Smiļģa  režijas balvu saņēmušā Elmāra Seņkova jaunākais darbs – Šekspīra Sapnis vasaras naktī Nacionālajā teātrī. Lielā Barda skaistākā luga par laiku, kurā notiek brīnumi, un par teātri kā maģiju. Grūti būtu izdomāt precīzāku simbolu nupat un te notiekošajam. Jo šis mirklis pirms vasaras saulgriežiem arī Latvijas teātrī ir burvības un noslēpumu pilns. Par spīti sērgas novilktajām robežām, kultūrai uzspiestajai klusēšanai un šķietamajam Ērkšķrozītes miegam, kas valdījis kopš rudens, skatuves mākslas pilns restarts var sākties. 

Kad vēl mākslā jauna paaudze ir ienākusi tik vienoti? Divi aktierkursi Valmieras un Liepājas teātrim, režijas absolventi, horeogrāfu un laikmetīgās dejas jaunie profesionāļi un scenogrāfu kopa, kas sevi jau pierādījusi gan Prāgas kvadrienālē, gan savu līdzaudžu iestudējumos. Viņi visi ir kā saspiesta atspere, kurai laiks nav ļāvis iztaisnoties, – iedomājieties, kāda tur ir potenciālā enerģija! 

Tāpēc gandrīz puse žurnāla ir veltīta jaunajiem un viņu ceļam līdz profesijai. To vislabāk vai vismaz viscerīgāk raksturo Indras Rogas vārdi, rakstot par saviem «valmieriešiem», bet tikpat labi tie attiecināmi arī uz pārējiem: «Mēs piedzīvojām dīvaināko izlaiduma gadu akadēmijā – aiz slēgtām durvīm un aizsegtiem logiem –, bet neesam palikuši tumsā.» Ko viņi ieraudzīs un rādīs? Ko cels? Ko ārdīs? No kā atteiksies savas izpratnes vārdā?

Zīmīgi, ka jaunā paaudze ienāk teātra sabiedrībā, kas arī pati virmo, burbuļo un krakšķ. Politkorektums, tradīcijas, manifesti, atspēkojumi – pārliecības tiek paceltas kā karogi. Arī žurnāla tēma Kam noder politkorekts teātris atspoguļo pārmaiņas, par kurām pagaidām ziņo tikai manifesti, bet drīzumā vajadzētu sekot arī rīcībai.

Restarts – pat tad, kad vēl nebija tāda apzīmējuma – arvien ir devis iespēju mākslai pacelties jaunā līmenī. Neskatoties uz to, ka pirmie, kas iet pa nezināmu ceļu un neatkāpjas vecu patiesību priekšā, var tikt mīdīti un salauzti. Arī par to ir rakstīts šajā numurā.

Priecīgus saulgriežus un jaudīgu restartu!

Edīte Tišheizere

Žurnāli