Privātais ir politisks, bet varbūt šī izrāde ir politiska vairāk nekā tikai vienā veidā.
Izrāde «Piekrišana». Foto – Gabrielius Jauniskis
Privātais ir politisks, bet varbūt šī izrāde ir politiska vairāk nekā tikai vienā veidā. Izrāde «Piekrišana». Foto – Gabrielius Jauniskis

Festivāla gars ir atgriezies Helsinkos

Par festivālu «Baltic Take Over»

No 2023. gada 7. līdz 11. jūnijam Helsinkos norisinājās Baltijas valstu skatuves mākslas festivāls Baltic Take Over, kura īstenotāji ir Latvijas Jaunā teātra institūts, Igaunijas skatuves mākslas centrs Kanuti Gildi Saal un Lietuvas Dejas informācijas centrs. Festivāla nosaukumā izmantotā frāze take over (latviski: pārņemt) akcentē festivāla rīkotāju un izvēlēto mākslinieku ambīcijas pārņemt Helsinku mākslas telpas, to publicitātes rīkus un pastāvīgo auditoriju, lai iedvestu Baltijas skatuves mākslas elpu – atjauninātu Baltijas identitātes daudzšķautnību un mainītu veidu, kā pārējā Eiropa uztver baltiešus, kas nav vairs tikai ģeopolitisks ietvars, kopīga kultūra un vēsture vai kopīga mākslas gaume.

Festivāla Baltic Take Over primārais mērķis bija iepazīstināt starptautisko auditoriju ar Baltijas valstu skatuves mākslu, laužot pat tuvējās kaimiņvalstīs valdošo priekšstatu par Baltijas valstīm kā vienotu lielumu. Ar šo iniciatīvu rīkotāji vēlējās starptautiskajai publikai dot iespēju iepazīt Baltijas kultūru atšķirīgās balsis, kuras nebūt nav vienkāršas un vienmēr savstarpēji saskanīgas. Vienlaikus mērķis veicināt Baltijas–Somijas mākslinieku kopienas veidošanos un stiprināt sadarbību ar Somijas organizācijām un mākslas telpām.

Latvijas Jaunā teātra institūts

 

Reizēm pat nenojaut, kā tev pietrūkst, līdz brīdim, kad to piedzīvo. Šoreiz tas nebija nekas tāds, ko es piedzīvotu pirmo reizi mūžā, man pat likās, ka tas te vienmēr ir bijis, bet tā gluži nav. Es runāju par starptautiska teātra festivāla garu Helsinkos.

Jā, mums ir daudzi starptautiski teātra festivāli ar superīgām programmām, tomēr pēdējos 10 vai 15 gados esam pazaudējuši festivālu garu. Apmeklējam lieliskas izrādes un tad dodamies mājās vai iedzeram glāzi vīna ar paziņām. Tieši tāpat kā jebkurā citā teātra vakarā. Festivāla klubs arī pats ir kļuvis par performatīvu pasākumu un tikai retumis ir vieta, kur sanāk kopā cilvēki ar dažādu kultūras pieredzi, lai parunātos par mākslu un citām svarīgām tēmām. Profesionāļu tīklošanās notiek kaut kur citur, bet ne Helsinkos.

Žurnāli