Mūsu rezidenti Dora Brkariča (no kreisās), Rebeka Merliča un Roberts Fenriks. Foto – no personiskā arhīva
Mūsu rezidenti Dora Brkariča (no kreisās), Rebeka Merliča un Roberts Fenriks. Foto – no personiskā arhīva

Saule 345 dienas gadā

Piezīmes par performances «Iedomu dārzi» tapšanu Jelsas salā Horvātijā

Šie pieraksti, kas vairāk līdzinās dienasgrāmatai, tapuši no piezīmēm telefonā. 2023. gada jūlijā Jelsā tapa performance, kurai vajadzēja noslēgt Jelsas Mākslas biennāles sezonu. Kopā ar Anju Leiko un Andreju Beštaku, horvātu māksliniekiem, kas dzīvo un strādā dažādās Eiropas pilsētās, tiku uzaicināta par mentori rezidenču programmai, kurā piedalās pieci citi mākslinieki un vietējais baznīcas un bērnu koris. Jo darbs ar vietējo kopienu ir viens no šī gada biennāles pamatuzstādījumiem un arī viens no iemesliem, kādēļ biennāles kuratores, viesojoties Rīgā, no vairākiem latviešu māksliniekiem izvēlējās tieši mani – man šāda pieredze iepriekš jau bijusi.

20.07.

Ir 2023. gada 20. jūlija pusnakts – es sēžu Splitas ostā starp kravas auto šoferiem un gaidu prāmi, kas mani aizvedīs uz salu, uz kuras pavadīšu turpmākās desmit dienas un veidošu operai līdzīgu performanci kopā ar dažādu nozaru māksliniekiem no Horvātijas, Francijas un Austrijas.

Pēc trīs stundām uz jūras par tuvošanos galamērķim liecina tikai cikāžu skaņa un ciprešu smarža

Termometra stabiņš neilgi pēc pusnakts rāda +36 grādus, kas liecina, ka šī pieredze būs izaicinoša ja ne mākslinieciski, tad fiziski noteikti.

Sēžu uz klāja, jo karstās nakts gaisā dienvidu zvaigznes ir satriecošas. Pēc trīs stundām uz jūras par tuvošanos galamērķim liecina tikai cikāžu skaņa un ciprešu smarža. Spraucos cauri kravas auto, un, kā visklasiskākajos filmu sižetos, nakts melnumā ostā uz rampas mani sagaida šoferis ar lapiņu, uz kuras nepareizi uzrakstīts mans vārds un uzvārds.

21.07.

Pirmā klātienes iepazīšanās ar maniem kolēģiem (līdz šim esam tikušies tikai attālināti, jo šie mākslinieki dzīvo un strādā Reikjavīkā) norisinājās ap puspieciem no rīta, tāpēc tagad, dzerot rīta kafiju uz terases, varam iepazīties vairāk. Anja un Andrejs nāk no vizuālās mākslas vides, bet pēdējā laikā pārsvarā nodarbojas ar performanču mākslu. Visi trīs būsim mentori rezidenču programmai – jau sākot no pagājušās ziemas trijatā esam strādājuši, lai radītu konceptu un aprīlī izsludinātu open call rezidencei, kurā pieteicās mākslinieki no dažādām pasaules valstīm. Pēc vairāku stundu gariem videozvaniem izvēlējāmies franču audio mākslinieku Hugo Barangeru, horvātu horeogrāfi/performanču mākslinieci Doru Brkariču, horvātu instalāciju mākslinieku Robertu Fenriku un austriešu virtuālās vides mākslinieci Rebeku Merliču. Mūsu visu uzdevums būs izveidot notikumu, kas noslēgs Jelsas Mākslas biennāles sezonu. Jau iepriekš, viesojoties šeit maijā, iepazinos ar potenciālajiem izpildītājiem – salas baznīcas kori un tā vadītāju Slavko Reljiču.

22.07.

Mūsu šīsdienas plāns ir vākt materiālus idejas attīstīšanai. Un jau no pirmajām mūsu kopīgajām minūtēm ir skaidras trīs lietas:

Žurnāli