«Baltic Current» bija vairākas tikšanās reizes dažādās reālās un virtuālās vietās vairāku mēnešu garumā. Publicitātes foto
«Baltic Current» bija vairākas tikšanās reizes dažādās reālās un virtuālās vietās vairāku mēnešu garumā. Publicitātes foto

Kas ir «Baltic Current»?

Domnīca zināšanu un pieredzes apmaiņai

Baltic Current: domnīca ilgtspējīgai skatuves mākslai Baltijā ir platforma savstarpējai zināšanu un pieredzes apmaiņai, kas tika izveidota, sadarbojoties Gētes institūtam un Ģertrūdes ielas teātrim, Kauņas pilsētas kamerteātrim un dejas skatuvei Sõltumatu Tantsu Lava, lai atbalstītu Baltijas skatuves mākslinieku jauno paaudzi. Domnīcu finansiāli atbalstīja Ziemeļvalstu–Baltijas valstu mobilitātes programma Kultūra.

Iecere par pasākumu kā profesionālas pilnveides programmu un neformālu izglītības platformu māksliniekiem, kas strādā laikmetīgajā skatuves mākslā, man un dramaturgam Evartam Melnalksnim radās jau 2020. gadā. 2021. gadā domnīcas izmēģinājuma versija vietējā līmenī tika īstenota sadarbības projektā Jauno maiņa, ko Ģertrūdes ielas teātris veidoja kopā ar Dirty Deal Teatro, Rēzeknes teātri Joriks un Valmieras drāmas teātri. Tā mērķis bija veicināt jaunu prasmju un zināšanu ieguvi, pieredzes apmaiņu un profesionālu kontaktu un sadarbības veidošanu nākotnē.

Līdzīgi 2022./2023. gadā tika veidota Baltic Current domnīcas programma, kuras mērķis jau bija ambiciozāks un plašāks:

  •  stiprināt jauno mākslinieku un skatuves mākslu institūciju Baltijā profesionālās spējas;
  •  radīt zināšanas un izpratni par aktuālām tēmām un diskursiem laikmetīgās skatuves mākslas jomā un veidot stratēģijas, kā strādāt ar šīm tēmām praksē;
  •  veicināt tīklošanos – jaunu partnerību veidošanos starp māksliniekiem un organizācijām.

Baltic Current veidoja divas paralēlas programmas – viena bija orientēta uz jaunajiem māksliniekiem, bet otra pievērsās skatuves mākslas producentiem – organizāciju pārstāvjiem. Tās bija četras klātienes darbnīcas – Rīgā, Kauņā un Tallinā –, kā arī vairākas neklātienes tikšanās. Domnīcas dalībnieki – 16 mākslinieki un 13 organizāciju pārstāvji – iepazina vietējo skatuves mākslas vidi katrā valstī, apmeklējot izrādes, kā arī tiekoties ar teātru, skatuves mākslu organizāciju pārstāvjiem un māksliniekiem.

Ir būtiski pieminēt: lai arī Baltic Current pasākumu programma bija iepriekš ieskicēta, būtiska loma domnīcas tēmu un apspriežamo jautājumu izvēlē bija arī pašiem dalībniekiem, tādējādi Baltic Current varētu saukt arī par procesā jaunveidotu un līdzdalīgu zināšanu apguves platformu. Darbnīcās mēs dalījāmies savās bažās un pārrunājām sarežģītus jautājumus, kas saistīti ar mūsu ikdienas darbu. Mēs atklājām, ka visaktuālākie ilgtspējības jautājumi ir saistīti ar cilvēkiem, ekonomiku un sociālajiem aspektiem mūsdienu skatuves mākslā Baltijā.

Domnīcas procesa un secinājumu kopsavilkums pieejams mājaslapā balticcurrent.org, taču man būtiskākais domnīcas rezultāts šķiet fakts, ka procesa rezultātā esam ne tikai satuvinājušies ar saviem kaimiņiem, bet stiprinājuši attiecības arī Latvijas laikmetīgās skatuves mākslas organizāciju un mākslinieku starpā. Un tas ir mazs, taču būtisks solis ilgtspējīgai attīstībai, jo apliecina, ka nākotne pieder sadarbībai, nevis sāncensībai, iekļaujošai, nevis pakļaujošai praksei, un cieņpilnām rūpēm ne vien par savu, bet arī citu labbūtību. Arī teātrī.

ĪSTENOTĀS TIKŠANĀS UN DARBNĪCAS

2022. gada 24.–27. augusts, Rīga, Ģertrūdes ielas teātris

Pirmās darbnīcas fokusā bija savas mākslinieciskās prakses un interešu formulēšana, attīstīšana, noturība un elastība. Darbnīca un publiskā lekcija Bez individuālā nav kopējā (No collective without the individual) notika vācu teātra apvienības Gob Squad producentes un dramaturģes Evas Hartmanes (Eva Hartmann) vadībā.

2022. gada 23.–25. septembris, Kauņa, festivāls Sākuma punkts (Išeities taškas), Kauņas pilsētas kamerteātris

Tikšanās fokusā – grupu ideju un procesa attīstība, skatuves darbu analīze, festivāla loma skatuves mākslu ekoloģijā. Ar savu māksliniecisko praksi dalījās un darbnīcu vadīja lietuviešu dramaturģe Gabriele Labanauskaite (Gabrielė Labanauskaitė).

Organizāciju pārstāvji tikšanās laikā kopīgi definēja tēmas un intereses, kuras turpmākajās tikšanās reizēs attīstīs: profesionālas apmācības skatuves mākslās (vasaras skolas, darbnīcas utt.); resursu koplietošana – kartēšana, informācijas apmaiņa, resursi, kopīgu pasākumu izstrāde; skatuves mākslu atbalsta lobijs Baltijas līmenī.

2022. gada 26. oktobris – tiešsaiste

Tikšanās fokusā – organizatoriskie un mākslinieciskie projekta attīstības posmi, mākslinieku kolektīvo darbu attīstība Evas Hartmanes vadībā.

2022. gada 24.–26. novembris, Tallina, Sõltumatu Tantsu Lava skatuve

Tikšanās fokusā – koprade, kolektīva radošās idejas attīstība. Darbnīcu vadīja teātra apvienības andcompany&Co mākslinieki Saša Sulima (Sascha Sulimma) un Aleksandrs Karšnia (Alexander Karschnia).

2023. gada 11. janvāris – tiešsaiste

Tikšanās fokusā – radošo ideju attīstīšana.

2023. gada 8.–11. februāris, Rīga, Ģertrūdes ielas teātris

Noslēguma tikšanās, kuras laikā programmas mākslinieki un organizāciju pārstāvji dalījās ar domnīcas procesa rezultātiem.

Baltic Current mākslinieku programmas kuratori: Evarts Melnalksnis, Linda Krūmiņa.

Programma organizciju prstvjiem: Maija Pavlova, Jurga Knīviene, Evelīna Raudsepa.

Mākslinieku programmas dalībnieki: Artūrs Čukurs (LV), Barbara Lehtna (LV/EE), Elīna Matvejeva (LV), Greta Štormere (LT), Indre Velivīte (LT), Jana Jacuka (LV), Jarmo Reha (EE), Kadrija Sirela (EE), Karolīna Poska (EE), Katrīna Dūka (LV), Keitija Kūspu (EE), Keiti Pooka (EE), Līga Ūbele (LV), Modesta Jakeļūnaite (LT), Monika Klimaite (LT), Toma Čepaite (LT). Organizāciju pārstāvji: Maija Pavlova, Ģertrūdes ielas teātris (LV), Jānis Znotiņš, ISTABAS TEĀTRIS, Valmieras vasaras teātra festivāls (LV), Biruta Elīza Kirmuška, Stars Well, festivāls Vides deja (LV), Jurga Knīvienee, Kauņas pilsētas kamerteātris (LT), Anna Sīle, Dirty Deal Teatro (LV), Marī Klīmane, Tartu Jaunais teātris (EE), Anuprs Jucius, BI Panevēžas teātris Menas (LT), Jevgeņija Šermeņeva, producentu apvienība KATLZ RIGA (LV), Evelīna Raudsepa, STL (Sõltumatu Tantsu Lava/Neatkarīgā dejas skatuve) (EE), Gildss Aleksa, Teatrons (LT), Līsi Aibela, Igaunijas Teātra aģentūra (EE), Eneli Jērsa, Kanuti Gildi SAAL (EE), Alma Kušķe, ISTABAS TEĀTRIS, Valmieras vasaras teātra festivāls (LV).

Žurnāli