Aicinājums uz skaistumu

Alvja Hermaņa režijas Eiropas opernamos

No Ziemassvētku gaidīšanas laika līdz pat Lieldienām operas cienītāji var plānot ceļojumus, lai savām acīm redzētu Alvja Hermaņa režijas darbus Eiropas teātros. 

Kad iznāks šis numurs, Milānas Teatro alla Scala jau būs notikusi pirmizrāde Džakomo Pučīni Madama Butterfly. Ar šo operu Alvja Hermaņa uzvedumā La Scala atklāj savu sezonu, kā vienmēr 7. decembrī, – tas ir nacionāla mēroga pasākums ar valsts pirmo amatpersonu piedalīšanos un himnas dziedāšanu, frakām un briljantiem, bet biļetēm ir astronomiskas cenas. Iepriekšējās sezonās uz šejieni no Zalcburgas festivāla Jāšanas skolas zāles tika pārcelts monumentālais Aloiza Cimmermana Zaldātu uzvedums, pēc tam īpaši Plasido Domingo Hermanis iestudēja Džuzepes Verdi Divus Foskari. Kopš tā laika Alvim Hermanim un viņa operas redzējumam, kura galvenās kategorijas ir skaistums un skumjas, Milānā ir daudz cienītāju. Par to liecina arī tas, ka pirmizrādes priekšvakarā netālu no operteātra smalkajā iepirkšanās centrā Galleria Vittorio Emanuelle II  atklāti skatlogi ar Kristīnes Jurjānes Butterfly tērpu inspirācijām. Izrādes notiks septiņas reizes līdz 8. janvārim

Janvāra vidū Poznaņas Lielajā teātrī divreiz tiks parādīta viena no skaistākajām un būtiskākajām Hermaņa operrežijām – Leoša Janāčeka Jenūfa, kas tapa sadarbībā ar Briseles La Monnaie. Poznaņa nav tālu, bet Alfona Muhas un Morāvijas etnogrāfijas iedvesmotais uzvedums noteikti ir redzēšanas vērts.

Marta beigās Vīnes Valsts operā pirmizrāde notiks Riharda Vāgnera Parsifalam, uzvedumu spēlēs līdz 16. aprīlim. Alvis Hermanis daudzkārt minējis, ka viņa ilgu laiks un vieta ir Vīne pirms simt gadiem. Varbūt tieši tur arī būs svētā vieta Monsalvata.

Edīte Tišheizere

Žurnāli