Šī profesija nav mūžīga

Sarunājas aktrise Olga Dreģe un Gada jaunais skatuves mākslinieks Kārlis Arnolds Avots.

Kā vēlāk tapa zināms, Olga Dreģe šīs sarunas dienā bija pārcietusi mikroinsultu, bet zīmīgajā 23. novembrī – Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā – viņai tika veikta operācija. Šobrīd Olga no sirds vēlas pateikties asinsvadu ķirurgam Vitālijam Zvirgzdiņam un ir apņēmības pilna sadakterēties un turpināt. Izrādē Smiļģis viņas lomu pārņēma aktrise Lidija Pupure.

Kārlis Arnolds Avots. Mums diemžēl jāiztiek bez skūpstīšanās, bet ziedus es tev par šo iespēju parunāt tomēr gribu pasniegt. 

Olga Dreģe. Paldies, cik skaisti!

K.A.A. Vai drīkstu tevi uzrunāt ar tu?

O.D. Jā. Cik tev gadu?

K.A.A. 24.

O.D. Ja tev ir 24 un man ir 82, tad cik tu par mani esi jaunāks? Cik paaudzes?

K.A.A. Paaudzēs? 

O.D. Jā.

K.A.A. Ja Dailes teātrim tagad būtu studija, tad es droši vien būtu 10. studijā.

O.D. Nu ļoti jauns. Paldies! Ļoti jauki. (Smejas.)

K.A.A. Olga, esmu sagatavojis ārkārtīgi daudz jautājumu, es tos turu Smiļģa eksemplārā. Mēs ar jums kopā strādājam pie jauniestudējuma Smiļģis un, teikšu atklāti, man kaut kā šķita pavisam nepareizi skatīties uz jūsu skatuves dzīvi retrospektīvi, jo man ir paveicies, ka varu mēģināt kopā ar jums, ka varu jūs saukt par savu skatuves partneri, par savu skatuves kolēģi. Un, redzot, ar kādu atdevi, kādu skolniecisku jaudu vislabākajā nozīmē jūs strādājat... par spīti jūsu pārdabiski garajam skatuves mūžam, man šķiet, ka jūsu darbs ir tik pilnasinīgs, tāpēc negribas uzdot jautājumus par pagātni, bet gan tagadni. Jums ir 80 gadi...

O.D. 82.

K.A.A. 82 gadi, un vēl joprojām jūsos ir tā jaunā meitene, tā enerģija, tā liesma!

O.D. Nu, tas ir Smiļģa nopelns. Tas ir profesijas, manu skolotāju un Smiļģa nopelns. Ne velti viņš mīlēja sacīt, ka mūžs nedalās pēc nodzīvoto gadu skaita, bet pēc tā, kāda tev ir sirds. Ja tā ir cieta un rūgta kā vērmeles, tad tu esi vecs, bet, ja tev sirds ir kā zieds – rasas un medus pilns, pie kura katrs var nodzerties, priecāties un baudīt –, tad tu esi jauns. Un Dailes teātrī vecumam nav nozīmes, to savukārt mums iemācīja pedagogi. Kā Ērika Ferda teica: «Rumpi nedrīkst nolaist – vienalga, cik tev ir – 19 vai 90 gadu!» 

 Olga Dreģe: «Jo ilgāk es dzīvoju, jo saku, ka aktieris ir dievišķa profesija.» Foto no Dailes teātra arhīva

K.A.A. Olga, jūs pieminējāt Smiļģi, bet Pētersons? Liniņš? Auškāps? Gruzdovs? Džilis? Tagad Kairišs… Jūs esat principā piedzīvojusi visus šā teātra vadītājus. Kā tas ir?

O.D. Septiņas reizes, jā, septiņas reizes ir mainījušies galvenie režisori, un septiņi direktori manā laikā ir bijuši. Katra pārmaiņa nāk ar savu sāpīgu cirtienu, man jāteic... Katra nākamā pārmaiņa vienmēr kaut ko noslēdz... Bet ne velti Smiļģis citēja Raini: «Mainies uz augšu!» Laiks jau ir tāds skrējiens, kur visu ir jāpagūst piedzīvot. Visu!

K.A.A. Kas ir tie cirtieni un kas ir tās sāpes?

Žurnāli