Igaunijas Teodora acs. Foto – Rauno Volmar
Igaunijas Teodora acs. Foto – Rauno Volmar

Prestižs un diskusijas

Kā tas notiek kaimiņvalstīs

Lai skaidrāk saskatītu mūsu Spēlmaņu nakts problēmas, ir vērts paraudzīties, kā savus teātra procesa notikumus un ļaudis vērtē kaimiņos.

Igaunijas Teodora acs

Igaunijā Gada balvu teātrī pasniedz kopš 1961. gada. To organizē Igaunijas Teātru savienība. Balvas pasniedz Starptautiskajā teātra dienā 27. martā. Apbalvoti tiek mākslinieki un izrādes, kuru darbi ir radīti iepriekšējā gadā. Balvu sauc Teodora acs – par godu izcilajam igauņu aktierim Teodoram Altermanam (1885–1915). Balvas statueti pēc scenogrāfes Ene-Līsas Semperes idejas ir veidojis igauņu stikla skulptūru mākslinieks Ivo Lille. Katras balvas saņēmējs iegūst arī naudas balvu. Apbalvošanas ceremonijas balvas norisi finansē Igaunijas Kultūras ministrija, bet naudas balvas – Igaunijas Kultūrkapitāla fonda Skatuves mākslas mērķkapitāls.

Patlaban ir daudz diskusiju par to, vai nepieciešams mainīt sistēmu, kā notiek nominācijas un piešķirtas balvas. Ir izveidota pat īpaša komisija, kura nodarbojas ar šo jautājumu.

Nominantus un uzvarētājus izvēlas žūrija, ko apstiprina Igaunijas Teātru savienības valde. Par Igaunijas Teātra Gada balvu kopumā lemj 17 žūrijas komisijas. Katra komisija atbild ar noteiktu nomināciju/ kategoriju, un tās dalībnieku skaits var atšķirties. Piemēram, Drāmas žūrijā ir 7 cilvēki, Mūzikas, Baleta un Laikmetīgās dejas žūrijā – 5. Savas žūrijas ir Tehnisko darbinieku, Oriģināldramatuģijas un arī Kritikas balvai. Atsevišķa kategorija ir Skatuves vispārējā balva, ko piešķir par ārkārtas notikumu vai veikumu: piemēram, to saņēma Igaunijas ekspozīcijas veidotāji par Grand Prix jeb Zelta Trigas iegūšanu Prāgas kvadriennālē 2015.  Tallinas Pilsētas teātra direktors saņēma šo balvu par Alvja Hermaņa izrāžu festivāla sarīkošanu. 

Pieteikties kādā no žūrijas komisijām var ikviens indivīds, teātra profesionālis vai ar kādu teātra nozares apvienību saistīts cilvēks. Piemēram, dramaturgi vērtē dramaturģijas kategoriju, bet baleta meistari vērtē baleta nomināciju. Žūrija skatās visas izrādes no 1. janvāra līdz 31. decembrim. Viens cilvēks gada laikā var darboties vairākās žūrijas komisijās.

Igaunijas Teātra Gada balvu translē Igaunijas nacionālā televīzija. Šāda balva ir palīdzējusi tikt pamanītām mazākām teātra trupām, nevalstiskajiem teātriem. Aktieru nominācijās tiek virzīti gan jaunās, gan vecākās paaudzes aktieri. Skatītāju interese ir ļoti liela. Katru gadu ceremonija tiek rīkota citā Igaunijas teātrī. 2020. gada ceremonija notiks Tartu teātrī Vanemuine. Igaunijas teātra balva Igaunijas sabiedrībā, teātra profesionāļu vidē tiek vērtēta ļoti augstu. 

Lietuvas Zelta skatuves krusts

Lietuvas Teātra balva dibināta un pirmo reizi pasniegta 1992. gadā. Toreiz to organizēja Lietuvas Teātra savienības Teātra un filmu fonds, un balvā bija maza statuete – Karistofers. Balvas pasniedz Starptautiskajā teātra dienā 27. martā. Balva aptver tādas skatuves mākslas jomas kā teātris, opera, operete, balets, deja, leļļu teātris. Nomināciju iedalījums ir līdzīgs kā Latvijas Gada balvai – režisori, scenogrāfs, aktieri, video mākslinieki, gaismu mākslinieks u.c.

Marts Kangro, Juhans Ulfsaks un Ēro Epners saņemt skatuves mākslas kopējo balvu par izrādi Workshop. Ēro Epners, saņemot balvu: «Trīs vīri vidējos gados māca citiem lietas, ko paši īsti neprot. Domājot par situāciju valstī, vai tiešām būtu iespējams, ka mēs šo balvu nedabūtu?» Foto – Rauno Volmar

Elmārs Seņkovs par Brehta Kuražas mātes iestudējumu Klaipēdas drāmas teātrī (2018) saņem Lietuvas teātra Zelta skatuves krustu kā labākais režisors. Foto no personiskā arhīva

Žurnāli