«Starpbrīdis» divsimt dienu garumā

Belģijas teātra aktualitātes

Šī afiša trāpa mērķī: «200 dienas bez teātra, dejām, cirka, mūzikas, bez jums!» Šādas un līdzīgas afišas parādījās Briseles un citu Beļģijas lielo pilsētu ielās jau janvāra sākumā un nežēlīgi trāpīja tieši sirdī un dvēselē tiem, kas mīl teātri, kam tas ir dārgs un nepieciešams. Šādā veidā Beļģijas Kultūras un skatuves mākslas darbinieku federācija sauc pēc palīdzības Covid-19 nosmacētajai nozarei.

No karantīnas notikumu hronikas

«Kopš 2020. gada marta kultūras sektors klusē, zāles slēgtas, priekškari aizvērti. Mēs apzināmies pandēmijas seku nopietnību, mēs visi esam solidāri un ievērojam ekspertu un vadības stingros noteikumus.»

«2020. gada septembris. Ar piesardzīgu cerību atveram teātrus, ievērojot visus drošības pasākumus: maskas, distance, dezinfekcija, stingri ierobežots skatītāju skaits, bāru un kafejnīcu slēgšana. Skatītāji piesardzīgi atgriežas zālēs, pēc tam mazliet mazāk, vēl mazāk, vēl, un pēc tam... klusums.»

«2020. gada 13. oktobris. Priekškari atkal aizvērti.»

«2021. gada 5. janvāris. Jau pagājušas 200 dienas bez teātra, 200 dienas bez cirka, 200 dienas bez mūzikas, 200 dienas bez dejas, 200 dienas bez jums.»

2021.gada 13. janvārī Beļģijas valdība atkal pagarināja teātra karantīnu, labākajā gadījumā līdz 15. martam. Un 200 dienas bez teātra šodien jau acīmredzami prasās tikt precizētas.

Neraugoties uz visiem aizliegumiem, beļģu teātris neguļ, tas pārdzīvo sarežģītu, pavisam īpašu savas vēstures periodu. Var teikt, tas nav mazāk aktīvs kā citkārt. Klusumā un bez skatītājiem, teātris turpina dzīvot mēģinājumos, plānos, meklējumos. Kopīgi ar Nacionālo televīziju RTBF (frankofonās Beļģijas radio un televīzija) un FWB (Valonijas – Briseles federācijas) finansiālu atbalstu izveidota plaša finansējuma programma izrādēm, kuru dzīve uz skatuves ir apturēta. Paplašinājusies un ļoti pieprasīta kļuvusi izrādīšana televīzijas vietnē AUVIO, kas ļauj izrādes klausīties un skatīties mobilajā telefonā vai datorā. Tāpat kā filmu un izrāžu straumēšana. Aktieri uz skatuves pilnā sparā spēlē izrādi absolūti tukšai zālei, un to filmē un tūdaļ pat, tai pašā dienā un stundā, straumē internetā. «Dzīva» izrāde vērošanai savā istabā uz dīvāna.

Teātris atjauno skatuves valodu visos žanros. «Taču šie jaunievedumi, par kuriem mēs, protams, priecājamies, nekompensē tukšumu skatītāju zālē un valdības klusēšanu. Kāda ir aktieru nākotne, kāda ir kultūras vieta mūsu sabiedrībā?» jautā Kultūras darbinieku federācija. Lielākā daļa Beļģijas teātru jau padevušies līdz sezonas beigām. Nemitīga datumu pārcelšana, nerimstoša repertuāra pārveidošana. Varbūt satiksimies septembrī, ja viss būs labi? 

Ir teātri un aktieru trupas, kuriem ieņēmumi no biļešu pārdošanas ir izdzīvošanas jautājums. Šādu teātru aktieri, tehniskie darbinieki, līgumdarbinieki cīnās par finansiālu atbalstu, bezdarbnieku pabalstu, piemaksām par Covid-19 ietekmi. Taču atbildē ir klusums vai kautri čuksti un miglainas perspektīvas.

Žurnāli