Prāts. Neprāts. Sapnis

Redaktores sleja

Sarežģītā laikā dzīvojam un sarežģītas problēmas risinām. Par to numura intervijās runā Valsts prezidents Egils Levits un režisors Alvis Hermanis. Par teātra un intelekta sarežģītajām attiecībām numura tēmā reflektē viesredaktors Ilmārs Šlāpins un viņa uzaicinātie autori. 

Kamēr top Teātra Vēstneša kārtējais numurs, teātri dzimst un mirst. No vienas puses – nebijis gadījums: pāris nedēļu laikā savu dzimšanu piesaka trīs jaunas teātra apvienības. Elmārs Seņkovs un viņa audzēkņi nodibinājuši apvienību ar  dažādi lasāmu nosaukumu Esarte, tajā skan gan priecīgs «es arī esmu te!», gan ambiciozs – bet pamatots – Elmāra Seņkova vārda abreviatūras ES (nota bene! – tieši tā savus darbus savulaik iezīmēja Eduards Smiļģis) savienojums ar daudzās valodās saprotamo vārdiņu arte. Bijušie JRT aktieri fon Stricka namā iekārtojuši savu Villas teātri. Par vizuālā teātra attīstīšanu paziņojuši Monika Pormale un Viesturs Meikšāns. Spēcīgi un neprognozējami mākslinieki, kuri sen jau laužas ārpus vienas jomas robežām: tiklab Viesturs kā režisors, tiklab Monika kā scenogrāfe. Freshfreshfr – tik daudz svaiguma vienā nosaukumā? Intriģējoši un daudzsološi.

No otras puses… Tieši savā 75 gadu jubilejā Anna Eižvertiņa no nama Maskavas forštatē vāca ārā vairāk nekā trīsdesmit gadus krāto mantību. Teātris Skatuve savu dzīvi beidzis galīgi un neatgriezeniski. Nav īstais brīdis šķetināt, cik tur bijusi nerēķināšanās ar iespējām, naudu un publikas interesēm, cik – turēšanās pie viena cilvēka patiesības. Skatuves nozīme Latvijas jauno aktieru un režisoru tapšanā ir ievērojama. Zanes Kreicbergas savāktā kolektīvā leģenda par Annu un Skatuvi ir šā laidiena apjomīgākais materiāls. 

Par mākslinieka sapni, kas sniedzas tālāk par intelektu, prātu, saprotamo, sataustāmo, runā Antonens Arto savā otrajā Nežēlības teātra manifestā un tā arī neuzrakstītajā lugā Meksikas iekarošana, ko viņš izsludināja kā Nežēlības teātra pirmo iestudējumu. Līdz ar to ir noslēdzies tulkotājas Ingas Rozentāles vērienīgais darbs, latviskojot Arto un sniedzot viņa manifestiem profesionālus komentārus.

Žurnāli